A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

До уваги жителів нашої громади !!!

Дата: 29.03.2021 19:26
Кількість переглядів: 770

До уваги жителів нашої громади !!!

По всій території нашої країни громадяни продовжують бездумно та безконтрольно спалювати на власних присадибних ділянках сміття, сухе листя та чагарники, тим самим провокуючи масштабні пожежі у природніх екосистемах.

Тому, Шановні жителі, під час прибирання своїх присадибних ділянок Степанська селищна рада наполегливо просить та вимагає утриматися від розведення вогнищ і спалювання листя, рослинності, гілок тощо. Адже це завдає величезної шкоди довкіллю, створює загрозу для життя людей. Призводить  до некерованих надзвичайних ситуацій - пожеж, які завдають  значних матеріальних збитків, а іноді і до загибелі людей, забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами, які негативно впливають на здоров’я.

 

Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність (ст. 77-1 КУпАП "Самовільне випалювання рослинності або її залишків") та кримінальна (ст. 245 КК України "Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу"). Порушення вимог ст. 77-1 КУпАП "Самовільне випалювання рослинності або її залишків", відповідно до ст. 242-1 КУпАП, не відноситься до компетенції ДСНС України, а входить до повноважень органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, а ст. 245 КК України відноситься до компетенції органів внутрішніх справ.

Дії по самовільному спалюванню сухої трави є порушенням вимог Законів України "Про охорону атмосферного повітря" (ст.16), “Про охорону навколишнього природного середовища” (ст.12; 22) та правил пожежної безпеки. Адже за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф - на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн.

Відповідаючи на питання: «А що ж треба робити з опалим та зібраним листям, залишками сухої трави?» можна сказати, що найбільш «дружнім» у відношенні до довкілля є компостування опалого листя та  сухої трави.

Якщо ви бачите що горить суха трава.

Ми рекомендуємо негайно загасити полум’я,  підручними засобами, а якщо це неможливо – викликати пожежних (101). Якщо вам вдалося виявити осіб, які НЕЗАКОННО спалюють листя чи суху траву, ви маєте право викликати поліцію, щоб порушника було притягнуто до відповідальності. Також кожен може самостійно зафіксувати факти таких згарищ і передати правоохоронцям.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь