A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

27 березня 2021 року в Рівненському РВ АМУ відбулася платформа керівників територіальних громад області на тему «Актуальні питання становлення ОМС в умовах нового адміністративно-територіального устрою».

Дата: 29.03.2021 21:03
Кількість переглядів: 575

Фото без опису

27 березня 2021 року в Рівненському РВ АМУ відбулася платформа керівників територіальних громад області на тему «Актуальні питання становлення ОМС в умовах нового адміністративно-територіального устрою». Захід організований у рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Учасники: народні депутати України – Олександр Аліксійчук, Віталій Безгін, В’ячеслав Рубльов, Соломія Бобровська, Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, заступник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря, Віталій Коваль – голова Рівненської облдержадміністрації, міський голова Дубна Василь Антонюк, міський голова Рівного Олександр Третяк, голови громад Рівненської області. Участь в даному заході взяв і голова Малинської ТГ – Анатолій Дімітров.

Під час заходу учасники платформи розглянули актуальні питання місцевого економічного розвитку і реформ, пошуку та інтеграції нових форм менеджменту місцевого самоврядування. Зокрема, захід складався з двох дискусійних панелей на такі теми:

? Проблемні питання розвитку ефективного місцевого самоврядування

модератор – Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України

? Практичні аспекти формування спроможних територіальних громад

модератор – Василь Курилас, консультант з правових питань Рівненського РВ АМУ.

Відкрив роботу платформи Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан. Він наголосив, що основна мета таких заходів – спільне обговорення з муніципальною, регіональною та центральною владою того, як просувається реформа з децентралізації влади в Україні, виявити проблемні місця та спільно напрацювати цікаві ідеї до втілення, які допоможуть ефективному розвитку громад та територій.

«У нас новий рівень відповідальності, тільки гуртом ми все зможемо. Місцеві бюджети – основа можливостей та змін. Нині ми спостерігаємо збільшення доходів місцевих бюджетів Рівненщини і є на 2 місці, у нас зростання доходів відбулося на 7%. А це означає, що збільшуються соціальні можливості громад. Треба стати областю, що дає державному бюджету, а не навпаки» - наголосив Віталій Коваль.

У своєму виступі заступник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря звернув увагу на головних пріоритетах Міністерства – це розвиток економіки та зайнятість людей, а не лише комфортні умови для проживання. «На чому мають люди заробляти – у вас має бути відповідь, це стратегія розвитку громади. У Рівненській області розпочато 300 об’єктів будівництва, половина з них стоїть. Громади мають багато базових проблем. Тому сільська громада невдовзі отримає інфраструктурну субвенцію по формулі - на відновлення базової інфраструктури» - зазначив Іван Лукеря.

Олександр Аліксійчук – народний депутат України зазначив – «Ми, як депутати завжди говоримо - Місцеве самоврядування чіпати не можна, треба тільки додавати, в черговий раз ми відстояли акциз для громад. Використовуйте ці кошти по призначенню - будуйте і ремонтуйте дороги, ми будемо допомагати залучати додаткові кошти на розвиток інфраструктури, туризму.

Нам потрібно повернути важелі впливу – вже і зараз повернути повноваження для ДАБІ на місця. Ми можемо тільки констатувати факт – що є порушення, а впливати ми не можемо. Тому ми чекаємо реформу ДАБІ. Є великий фонд енергоефективності. Але ми мало його використовуємо, у нас у Рівному найбільший показник створення ОСББ – 51%. Громада готова розвивати свої домівки і оселі. Важливо мати ініціативних людей, які будуть залучати кошти у тому числі з фонду енергоефективності.»

До дискусії також долучилися усі присутні народні депутати України - Віталій Безгін, Соломія Бобровська, Олександр Ковальчук, В’ячеслав Рубльов. Вони висловили свої пропозиції та бачення щодо подальшого розвитку громад в Україні.

Підсумовуючи зустріч Олександр Слобожан подякував народним депутатам – «155 млрд.грн. відстояла АМУ - це завдяки тому що ви - голови громад сказали, а депутати відстояли і захищали ці пропозиції на бюджетному комітеті. Для центральної влади цей захід важливий тому, що є можливість почути від тих людей, які щоденно працюють в місцевому самоврядуванні, як можна удосконалити законодавство для подальшого розвитку територіальних громад» - зазначив Олександр Слобожан.

За підсумками заходу громади звернулися до центральної влади з проханням якнайшвидше ухвалити законопроєкт щодо земельної децентралізації №2194 та надати органам місцевого самоврядування повноваження з адміністрування місцевих податків, усі пропозиції по іншим озвученим питанням виклали у спільному зверненні до народних депутатів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь