A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

Кампанія декларування - 2022

Дата: 12.07.2022 15:19
Кількість переглядів: 188

На Рівненщині  триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом минулого 2021 року.  За результатами цієї кампанії станом на початок липня жителями області, незважаючи на воєнний стан, вже подано понад 3 тисячі податкових декларацій про майновий стан і доходи за минулий рік.

Загальна сума задекларованого доходу становить майже 764  млн гривень.  Декларанти самостійно нарахували до сплати в бюджет 23  млн грн податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та 3  млн грн військового збору.

Доходи у  понад 1 мільйон гривень задекларували  48  мешканців Рівненщини.

Серед видів доходів, які декларували громадяни, переважають доходи від продажу нерухомого і рухомого майна, у вигляді спадщини, від оренди майна, іноземні доходи та ряд інших.

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу громадян, що, зазвичай,  кампанія декларування доходів триває до травня місяця, але в умовах дії воєнного стану до Податкового кодексу було внесено зміни і  надано можливість громадянам, які наразі мають можливість виконувати податкові обов'язки та які на сьогодні не подали декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік, подати декларацію не пізніше 19 липня поточного року та сплати податкові зобов’язання, визначені такими фізичними особами у деклараціях, не пізніше 31 липня.

Оскільки 31 липня цього року припадає на вихідний день, то з урахуванням норм Податкового кодексу останній день для сплати податкових зобов’язань громадянами за даними декларацій припадає на 01 серпня 2022.

Нагадаємо, що види доходів, які громадянам необхідно задекларувати, визначено Податковим кодексом України. Так, обов’язковому декларуванню підлягають:

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (наприклад від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, від  продажу власної сільськогосподарської продукції фізичним особам, доходи від надання репетиторських послуг та ряд інших);

- доходи у вигляді спадщини  та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї  І та ІІ ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи та деякі інші, в передбачених Податковим кодексом випадках.

Рекомендуємо декларантам скористатись оптимальним варіантом подання декларації про майновий стан і доходи – через засоби електронного зв’язку.

Для цього можна скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі ваших облікових даних, відомостей щодо нарахованих та виплачених доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого або рухомого майна.

У разі виникнення питань щодо декларування доходів, громадянам можна звертатись до Центрів обслуговування, де фахівці ГУ ДПС у Рівненській області нададуть вичерпні консультації.

Звертаємо увагу, що податок на доходи фізичних осіб, який сплачують громадяни за підсумками поданих декларацій, є бюджетоформуючим для скарбниць територіальних громад, тому, сплачуючи цей податок, кожен долучається до розвитку своєї громади. Сьогодні це вкрай важливо, адже саме своєчасно сплачені податки є основою бюджетної стабільності та фінансової безпеки нашої країни.

Тож усім, хто відповідно до норм Податкового кодексу зобов’язаний декларувати доходи за минулий рік, нагадуємо, що річна податкова декларація про майновий стан і доходи подається до 20 липня поточного року, а перерахувати визначені до сплати податкові зобов’язання необхідно до 1 серпня.

 

Пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, передбачені Податковим кодексом України

 

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу, що згідно з п.п. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.
Підпунктом 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:
     а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
     б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
     в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.
Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).
Відповідно до п.п. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).
Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.
Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування.
Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 п. 266.4 cт. 266 ПКУ для фізичних осіб не застосовуються до: об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ; об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності) (п.п. 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 ПКУ).

 

Податкова амністія: яка ставка збору з одноразового добровільного декларування застосовується декларантом у разі, якщо сплата зазначеного збору здійснюється трьома рівними частинами

 

Відповідно до п. 8 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір) щодо задекларованих об’єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, визначеної згідно з п. 7 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, таких ставок:

5 відс., як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відс. із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно;

9 відс., як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5 відс. із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно;

2,5 відс., як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відс. із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Таким чином, якщо фізична особа у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування обирає сплату Збору трьома рівними частинами, то така особа застосовує альтернативну ставку збору в залежності від задекларованих об’єктів.

Одночасно зауважуємо, що у разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки Збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата Збору здійснюється декларантом: першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації; другого платежу – до 01 листопада 2023 року; третього платежу – до 01 листопада 2024 року (другий абзац п. 12 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь