A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

З початку року на Рівненщині до місцевих скарбниць надійшло понад 46 мільйонів гривень податку на нерухоме майно

Дата: 27.07.2022 08:45
Кількість переглядів: 155

З початку року на Рівненщині до місцевих скарбниць надійшло понад 46 мільйонів гривень податку на нерухоме майно

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що за перше півріччя п.р. до місцевих бюджетів краю надійшло 46,5 млн грн податку на нерухоме майно.

Зокрема, юридичні особи спрямували до скарбниць місцевих громад 42,3 млн грн, громадяни-власники нерухомого майна сплатили 4,2 млн грн податку на нерухоме майно.

Нагадаємо, податок на нерухоме майно сплачують фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Юридичні особи власники об'єктів житлової та нежитлової нерухомості самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Фізичним особам податок нараховують органи податкової служби за місцем податкової адреси власника такої нерухомості, вручаючи їм податкові повідомлення-рішення. Сплатити визначену суму податку на нерухоме майно громадянам необхідно впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення – рішення.

В поточному році громадяни сплачуватимуть податок на нерухоме майно за об`єкти, що були у володінні в 2021 році. Податок на нерухомість необхідно сплачувати тим громадянам, у власності яких є квартира, площею понад 60 кв.м або ж будинок, площа якого сягає більше 120 кв.м. Також виникає обов’язок сплати податку й у випадку одночасної власності у громадян і квартири, і будинку, сумарна площа яких більша за 180 квадратних метрів. Крім того, розрахована сума податку на нерухоме майно, збільшується на 25 тис. грн. за кожен об’єкт житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв.м для квартири або 500 кв.м для будинку.

 

Зареєструвати податкову накладну у святковий чи вихідний день, у тому числі, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації,  платник податку не може

Відповідно до п. 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246 операційний день триває в робочі дні з 8 години 00 хвилин до 20 години 00 хвилин. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки Єдиного реєстру податкових, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків. Якщо граничні строки реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.
 Водночас, згідно з п.п. 69.18 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, з метою захисту прав платників, збереження та захисту даних надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 до 18 години.

Отже, у період воєнного стану платник податку не може зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у тому числі, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації.

 

Своєчасно сплачені податки та погашення податкового боргу - збільшення фінансування обороноздатності країни

Головне управління ДПС у Рівненській області звертається до платників податків, які мають незначні суми податкової заборгованості. Зокрема до тих платників, які боргують бюджетам до 3060 грн, адже своєчасно сплачені податки - одна з передумов фінансової стабільності громад та держави в цілому.

Зверніть увагу, що окрім поточних платежів, що є обов’язковими для сплати на територіях, де не ведуться бойові дії, власникам землі та об’єктів нерухомості Рівненщини слід погасити заборговані майнові податки, а підприємцям – заборговані суми єдиного податку.

Платники податків мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет. Для доступу до електронних сервісів податкової служби потрібно отримати електронний цифровий підпис, після чого зареєструватися на вебпорталі ДПС і в будь-який зручний час переглядати інформацію щодо нарахування та сплати податків з персонального комп’ютера чи ґаджета.

Центри обслуговування платників на постійній основі надають адміністративні послуги платникам податків, тобто всю необхідну інформацію щодо нарахованих податкових зобов’язань можна отримати безпосередньо в інспектора.

Ознайомитись з адресами та номерами телефонів ЦОПів можна за посиланням https://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda

Закликаємо суб’єктів господарювання провести звірку за платежами, перевірити відсутність податкового боргу та вчасно сплатити податки, щоб максимально підтримати роботу економіки, фінансову стабільність країни та забезпечити надходження коштів до бюджетів усіх рівнів.

Завдяки свідомому ставленню суб’єктів господарювання до ведення власного бізнесу збільшиться фінансування обороноздатності країни, соціальних видатків та підтримки соціально-незахищеного населення загалом.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь