A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

Підприємства та компанії Рівненщини сплатили 75 млн грн податку на прибуток

Дата: 25.03.2023 19:34
Кількість переглядів: 94

В Головному управлінні ДПС у Рівненській повідомляють, що за січень - лютий 2023 року юридичні особи  сплатили до зведеного бюджету 75 млн гривень податку на прибуток підприємств. Із цієї суми до державного бюджету було спрямовано 67,5 млн гривень, а до місцевого бюджету – 7,5 млн гривень.

Нагадаємо, що порядок обчислення та сплати податку на прибуток підприємств визначено статтею 137 Податкового кодексу України. Платіж нараховується платником самостійно. Базова ставка податку на прибуток підприємств становить 18 відсотків.

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Податкового кодексу України.

 

Деклараційна кампанія - 2023: дохід, отриманий громадянином протягом року від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна, підлягає оподаткуванню

 

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна, підлягає оподаткуванню та декларуванню. Такий обов’язок виникає, якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. При цьому, відповідальною за нарахування та утримання ПДФО та військового збору є фізична особа – продавець.

Нагадаємо, порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відсотків, а третього та наступних об’єктів рухомого майна – 18 відсотків. Також, такий дохід, підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Якщо продаж об'єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

Зазначені доходи платникам необхідно задекларувати до 1 травня 2023 року.

Більше про деклараційну кампанію - 2023 – за посиланням:

 http://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/ .

 

З початку року суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили понад 31 мільйон гривень акцизного податку

 

За 2 місяців поточного року суб’єкти господарської діяльності Рівненської області  сплатили до державного бюджету 31,5 млн грн акцизного податку, що на 28,9 млн грн перевищує надходження відповідного періоду минулого року.

Із сплаченої суми  - 29,4 млн грн   акцизного податку сплатили виробники тютюнових виробів, а 2,1 млн грн - пивовари Рівненщини.

Щоб убезпечити себе від споживання неякісного алкоголю, податківці рекомендують споживачам купувати лише легальну підакцизну продукцію.

Серед умов, які вказують на те, що алкоголь відповідає стандартам якості та перебуває у легальному обігу, - марка акцизного податку встановленого зразка на кожній одиниці продукції та ліцензія у продавця такого товару.

Нагадаємо, що в умовах воєнного стану Державна податкова служба забезпечує контроль за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг шляхом проведення фактичних перевірок.

 

Громадянин  отримав іноземні доходи. Яким чином декларуються такі доходи?

 

ГУ ДПС у Рівненській області звертає увагу громадян, що фізичні особи, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, є платниками податку на доходи фізичних осіб. Тому ті громадяни, які отримали іноземні доходи, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок та військовий збір з таких доходів.

Декларація про доходи, отримані у 2022 році, подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції Наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020 №783), зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 року № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03.06.2022 за № 593/37929) до 1 травня 2023 року.

Зверніть увагу, що іноземні доходи, які зазначаються в декларації, перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету, розраховується за ставкою 18%, а сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету, - за ставкою 1,5%.

Разом з тим, громадянам, які отримували доходи за кордоном, і які сплатили податки за межами України, не доведеться платити податки ще раз, у разі якщо з країнами, де вони працювали, підписані угоди про уникнення подвійного оподаткування. Таким громадянам необхідно лише підтвердити суму сплачених за кордоном податків та подати декларацію про майновий стан і доходи із зазначеною сумою отриманих доходів.

Більше про декларування доходів громадян – за посиланням: 

http://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь