Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

Платники Рівненщини сплатили до бюджету понад 484  млн грн єдиного податку

Дата: 19.07.2023 08:53
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

Платники Рівненщини сплатили до бюджету понад 484  млн грн єдиного податку

 

У першому півріччі  2023 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів Рівненської області 484,3 млн грн єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження цього платежу зросли на 29,1 млн гривень. Про це повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Хоній.

Частка сплаченого податку приватними підприємцями від загальної суми надходжень єдиного податку становить 79 відсотків. За шість місяців цього року вони сплатили 382,5 млн грн цього платежу.

Відповідно юрособи – «спрощенці» перерахували до місцевих бюджетів 66,7 млн грн, а платники, які працюють у сільськогосподарському секторі (четверта група спрощеної системи оподаткування), сплатили 35,1  млн грн єдиного податку.

Зоя Хоній зауважила, що єдиний податок – один із важливих джерел наповнення місцевих скарбниць, до яких він зараховується у повному обсязі. Розуміючи важливість сплати податків, сумлінні представники малого та середнього бізнесу Рівненщини, які працюють на спрощеній системі оподаткування, щомісяця роблять свій фінансовий внесок у добробут територіальних громад.

 

Громадяни можуть самостійно отримати інформацію про доходи в електронній формі  через «Електронний кабінет»

 

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу фізичних осіб, що порядок отримання відомостей з Державного реєстру визначено розділом X Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 р. № 822, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2017 за № 1306/31174 (далі – Положення), згідно з яким відомості з Державного реєстру є документом, який безоплатно надається контролюючим органом за зверненням фізичної особи – платника податків (його представника) щодо отримання відомостей з Державного реєстру та свідчить про наявність або відсутність відомостей про таку особу в Державному реєстрі. 

Для отримання відомостей про себе з Державного реєстру фізична особа звертається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу у разі, якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання, подає документ, що посвідчує особу, та Заяву про отримання відомостей з Державного реєстру про суми/джерела доходів та утриманих податків за формою № 10ДР (додаток 14 до Положення). 

Представник додає до заяви за формою № 10ДР довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей з Державного реєстру, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя. 

Фізична особа – платник податків може отримати відомості з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків  в один із таких способів: 

  • в паперовій формі – шляхом звернення особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою – відповідно до вимог розділу Х Положення; 
  • в електронній формі – шляхом надсилання запиту щодо отримання відомостей з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (cabinet.tax.gov.ua). 

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Інструкція щодо дій користувача для отримання такого електронного документа знаходиться  за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua у приватній частині Електронного кабінету у розділі: Допомога → ЕК для громадян → Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. 

 

Пільги з податку на нерухоме майно для громадян  

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що згідно з п.п. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.
     Підпунктом 266.4.1 ст. 266 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:
     а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
     б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
     в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.
     Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).
Відповідно до  п.п. 266.4.3 п. ст. 266 ПКУ  пільги з податку, передбачені підпунктом 266.4.1 cт. 266 ПКУ для фізичних осіб не застосовуються до:

об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої п.п. 266.4.1 ст. 266 ПКУ;

об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності). 

Самостійно розрахувати суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, можна скориставшись сервісом ДПС України  Калькулятор для обчислення сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю з фізичних осіб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь