Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

Платити податки, а отже бути дотичним до розвитку своєї громади, повинен кожен її житель

Дата: 28.07.2023 15:15
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

 

В умовах воєнного стану надзвичайно важливо забезпечити оперативне, належне та безперервне виконання бюджетів усіх рівнів.

Платити податки, а отже бути безпосередньо дотичними до розвитку своєї громади, повинен кожен її житель. Зокрема, сплачувати  земельний податок, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, єдиний податок,  які у повному обсязі зараховуються до місцевих бюджетів. І наявність  податкової заборгованості особливо  гостро відчувається саме зараз, коли  кожна сплачена гривня до бюджету – це наша зброя у боротьбі з агресором!

Станом на перше липня поточного року  жителі Рівненщини заборгували  бюджетам громад 46,9 млн гривень місцевих податків. Зокрема, борги у  громадах області мають: 44,4 тисяч платників земельного податку (у чималої кількості громадян борг складає не більше 100 грн), 8,1 тисяч платників податку на нерухомість (у чималої кількості громадян борг складає не більше 100 грн) та 5,2 тисяч  платників єдиного податку.

Тож звертаємось до платників, які вже допустили виникнення податкового боргу, з пропозицією виявити громадянську відповідальність перед державою та суспільством і здійснити сплату податкових зобов’язань.

 

Безкоштовні версії ПРРО -  це сучасні та зручні застосунки від ДПС, які допоможуть суб’єктам господарювання дотримуватися вимог податкового законодавства

 

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує суб’єктам господарювання, що застосування РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій є обов’язковим, зокрема, для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку 2 – 4 групи.

Реєстратори розрахункових операцій не є обов’язковими для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на І групі спрощеної системи оподаткування, або ж якщо вони здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл, проте у такому випадку при здійсненні розрахункових операцій слід застосовувати  розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Звертаємо увагу, що ДПС розроблено безкоштовне програмне рішення для користувачів ПРРО, яке перетворює будь-який гаджет на касовий апарат. 

Можливості ПРРО ДПС:

- створення та реєстрація фіскальних чеків;

-легке додавання товарів та послуг у фіскальний чек;

- друк та відправка фіскальних чеків покупцям на пошту або у месенджери;

- відкриття/закриття зміни;

- службове внесення/службова видача;

- ведення довідників номенклатури;

- експорт/імпорт довідників номенклатури;

- продаж товарів/послуг, відсутніх в довіднику номенклатури;

- використання сканера штрих-кодів;

- використання різних форм розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована (і готівка, і картка));

- просте оформлення знижки на окремий товар або всю суму чека;

- оформлення повернення товарів та чеків повернення;

- формування та перегляд X-звіту;

- формування та перегляд Z-звіту;

- автоматичне або ручне закриття зміни та відправка Z-звіту.

 Для використання ПРРО ДПС потрібно зробити всього три кроки.

Крок 1. Завантажте та встановіть програмне забезпечення ПРРО відповідне операційній системі вашого пристрою — з AppStore для iOS (версії 15 або новіше), з PlayMarket для Android (версії 8.1 або новіше), з вебпорталу ДПС для Windows (версії 7 SP1 або новіше). Для використання вебверсії перейдіть за цим посиланням.

Крок 2. Переконайтесь, що ви подали через Електронний кабінет, ЄВПЕЗ наступні форми:

- 20-ОПП «Повідомлення про об'єкти оподаткування…» (F1312004 для ФОПів, J1312004 для юросіб);

- 1-ПРРО «Заява про реєстрацію ПРРО» (F1316604 для ФОПів, J1316604 для юросіб);

- 5-ПРРО «Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа» (F1391802 для ФОПів, J1391802 для юросіб);

Крок 3. Запустіть застосунок та авторизуйтесь за допомогою КЕП, який було вказано в формі 5-ПРРО.

У разі виникнення питань – звертайтесь до Центрів обслуговування платників або за телефоном «гарячої лінії» (0362) 692-628.

Керівництва користувачів безкоштовного програмного рішення розміщені за посиланням  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

 

 

 

Територіальні громади Рівненщини отримали 785 тис гривень транспортного податку

З початку цього року до бюджетів територіальних громад Рівненської області перераховано 785,4 тис гривень транспортного податку, що перевищує надходження відповідного періоду минулого року на 28 відсотків. Основна сума, а це 486,9 тис гривень сплачена юридичними особами. Внесок фізичних осіб склав майже 298,5 тис гривень. 

Нагадуємо, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об’єктами оподаткування. Звертаємо увагу, що об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не менше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. 

Враховуючи, що з 1 січня 2023 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6700 грн – об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2 512 500 гривень. При цьому перелік транспортних засобів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком, розміщується на сайті Міністерства економіки України. Слід пам’ятати, що ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування. 

 

Як отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП)

 

ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що для  отримання документу, який засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (картка платника податків) громадяни України подають документи до державної податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання), а ті, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, - до будь-якої ДПІ.

Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто чи через законного представника.

При поданні заяви та отримання картки платника податків вперше необхідно заповнити Облікову картку фізичної особи – платника податків за формою № 1ДР (додаток 2 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 25.10.2017 за № 1306/31174).

При зміні реєстраційних даних (прізвище, ім’я, або місце реєстрації/проживання) необхідно заповнити Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР (додаток 12 до Положення).

При отриманні послуги в ДПІ (Центрі обслуговування платників) особисто або через законного представника обов’язково надаються наступні документи:

- документ, що посвідчує особу (після пред’явлення повертається), а саме: паспорт громадянина України у формі книжечки, або ID-картка;
- довідка про місце реєстрації (проживання) при пред’явленні ID-картки чи свідоцтва про народження дитини;

- доручення, яке нотаріально завірене та видане законному представнику.
За малолітніх осіб (до 14 років) документи подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником). Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою (після пред’явлення повертається) та його копію, а також довідку про реєстрацію особи громадянином України, видану посольством України у країні де народилась дитина.

У разі виникнення необхідності у реєстрації в Державному реєстрі малолітніх осіб, які залишились без піклування батьків та стосовно яких не прийнято рішення про встановлення опіки (піклування), документи на проведення реєстрації подаються представником органу опіки і піклування з документальним підтвердженням особи представника та його повноважень за наявності свідоцтва про народження.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь