Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

Бізнес Рівненщини активно реєструє програмні РРО

Дата: 11.09.2023 19:29
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що протягом серпня на Рівненщині платниками податків зареєстровано 757 реєстраторів розрахункових операцій, з яких  630 - це програмні РРО. Тож більшість підприємців для роботи обирають саме новітні програмні реєстратори розрахункових операцій.

Нагадаємо, що ДПС України надає програмне забезпечення ПРРО безкоштовно і переваги таких програмних РРО очевидні. Адже серед функціональних можливостей ПРРО від ДПС:  відкриття/закриття/автозакриття зміни; формування, реєстрація, видача чеків; додавання товарів/послуг у чек з номенклатури або вручну; друк та відправка фіскальних чеків покупцям на електронну пошту/месенджери; ведення довідників номенклатури (експорт/імпорт даних); ведення довідника ставок податків; використання сканера штрихкодів; додавання штрихкоду марки акцизного податку; різні форми розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована); оформлення знижки/повернення товару на окремий товар/чек; формування та перегляд X-звіту, Z-звіту; відправка Z-звіту до фіскального сервера; перехід/вихід у/з режиму офлайн із можливістю збереження/передачі даних до фіскального сервера.

Звертаємо увагу, що згідно із Законом України №1017-ІХ від 01.12.2020 року, застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями стало обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців першої групи, з 1 січня 2022 року. А в рамках дії Закону України №3219 від 30.06.2023 року уже з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання РРО та ПРРО.

 

Нагадування суб’єктам господарювання

 

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує суб’єктам господарювання, що застосування РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій є обов’язковим, зокрема, для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку 2 – 4 групи.

Реєстратори розрахункових операцій не є обов’язковими для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на І групі спрощеної системи оподаткування, або ж якщо вони здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл (з врахуванням певних законодавчих обмежень), проте у такому випадку при здійсненні розрахункових операцій слід застосовувати  розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Звертаємо увагу, що суб’єкт господарювання для проведення розрахунків самостійно обирає РРО чи ПРРО він буде застосовувати. Якщо надає перевагу ПРРО, то обирає самостійно – безоплатний ПРРО від ДПС чи комерційний ПРРО.

Безоплатний  ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах (завантажити можна тут). Форма заяви для реєстрації ПРРО знаходиться тут.

У разі виникнення питань – звертайтесь до Центрів обслуговування платників або за телефоном «гарячої лінії» (0362) 692-628.

Крім того, запрошуємо підприємців, які мають намір працювати з безкоштовним ПЗ ПРРО ДПС, на практикуми по встановленню таких ПРРО, які проходять щосереди о 10-00 в приміщенні ГУ ДПС в Рівненській області за адресою: м.Рівне, вул.Відінська, 12.

В ході практикуму працівники ГУ ДПС допоможуть зареєструвати: господарську одиницю, програмний РРО (касу),  касира. Для цього необхідно мати з собою:

електронний цифровий підпис або електронні печатки у кількості, що відповідає кількості касирів, які будуть працювати на ПРРО,

телефон, планшет, ноутбук, на який буде встановлюватись ПРРО ДПС.

Для максимальної зручності підприємців та забезпечення оптимальної кількості учасників проводиться попередній запис. Записатись можна: за телефонами (0362) 692-628,   692- 566, 063-851-84-94, або залишивши заявку через комунікаційну податкову платформу:  rv.ikc@tax.gov.ua.

 

Про строки, в які суб’єкти господарювання (торговці) повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів) за продані ними товари (надані послуги)

 

       В ГУ ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання, що  пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова № 894) визначено, що торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно, у такі строки:
        1) з 01 січня 2023 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у п.п. 4 п. 1 Постанови № 894);
        2) з 01 січня 2024 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у п.п. 4 п. 1 Постанови № 894);
        3) з 01 січня 2025 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у п.п. 4 п. 1 Постанови № 894);
        4) з 01 січня 2026 року – торговці – фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.
        Разом з тим встановлено, що вимоги п. 1 Постанови № 894 не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій (п. 2 Постанови № 894).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь