A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

З початку року суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили майже 154 мільйони гривень акцизного податку

Дата: 16.10.2023 21:18
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

За 9 місяців поточного року суб’єкти господарювання Рівненщини  сплатили до державного бюджету 154 млн грн акцизного податку, що на 126 млн грн перевищує надходження відповідного періоду минулого року.

Із сплаченої суми  135,6 млн грн   податку сплатили виробники тютюнових виробів, 12,2 млн грн - пивовари області, 5,7 млн грн – акцизний податок з транспортних засобів.

Нагадаємо, до підакцизних товарів належать: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; рідини, що використовуються в електронних сигаретах; пальне; автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів; електрична енергія.

У податковій службі області зазначають, щоб убезпечити себе від споживання неякісного алкоголю, споживачам  необхідно купувати лише легальну підакцизну продукцію.

Серед умов, які вказують на те, що алкоголь відповідає стандартам якості та перебуває у легальному обігу, - марка акцизного податку встановленого зразка на кожній одиниці продукції та ліцензія у продавця такого товару.

Звертаємо увагу, що в умовах воєнного стану Державна податкова служба забезпечує контроль за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг шляхом проведення фактичних перевірок.

 

Скористатися правом на податкову знижку можна лише до 31 грудня поточного року

 

Головне  управління ДПС у Рівненській області нагадує, що платники податків можуть отримати податкову знижку за витратами, що понесли у 2022 році, повернувши частину коштів, у разі: 

понесення протягом звітного року витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ); 

якщо витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – декларація); 

отримання доходу у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 

При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суму річної заробітної плати, зменшену з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ (крім випадку, визначеного п.п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ). У разі включення до податкової знижки витрат, передбачених п.п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ, податкова знижка не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

якщо резидент має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резидент – фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті; 

використання права на нарахування податкової знижки лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк.

Нагадуємо, що граничний термін подання податкової декларації для реалізації права громадян на податкову знижку за витратами, що понесені у 2022 році, - 31 грудня 2023 року включно.

 

Закон №3219: відповідальність за порушення вимог Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що у зв’язку з набранням з 01.08.2023 чинності Законом України від 30.06.2023 №3219-IX (далі – Закон № 3219) штрафні (фінансові) санкції, за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», до суб’єктів господарювання (далі – СГ), які провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та пов’язані із здійсненням розрахунків за товари/послуги без застосування РРО/ПРРО, та/або невидачу відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункової операції, застосовуються у таких розмірах: 

· 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 

· 150 % вартості проданих з порушенням товарів – за кожне наступне вчинене порушення. 

Зазначені штрафні (фінансові) санкції до 01.08.2023 застосовуються з урахуванням особливостей, визначених п.12 Прикінцевих положень Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме: порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, а починаючи з 01.08.2023, зазначені вище штрафні (фінансові) санкції, крім СГ, які здійснюють діяльність у сфері продажу підакцизних товарів, також застосовуються і до СГ у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор.  

З 01.10.2023 штрафні фінансові санкції застосовуються до всіх платників податків, що допустили порушення.  

Звертаємо увагу, що  у період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення воєнного стану, до ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за: 

- проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів/послуг; 

- непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи; 

- невидача у паперовому вигляді та/або електронній формі відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об‘єкті такого СГ, застосовується у таких розмірах: 

25 % вартості проданих з порушеннями товарів/послуг - за порушення, вчинене вперше;

50 % вартості проданих з порушеннями товарів/послуг - за кожне наступне вчинене порушення.

Тобто, фінансову відповідальність до ФОП - платників єдиного податку, не зареєстрованих платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім ризикових груп товарів) або надають послуги, знижено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь