A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

Погашенню заборгованості з єдиного соціального внеску - особлива увага податківців

Дата: 26.11.2023 18:07
Кількість переглядів: 84

Фото без опису

Як відомо, наявність заборгованості по сплаті єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ)  – це не лише недоотримання коштів державою, за рахунок яких формується дохідна частина Пенсійного фонду України, а ще й втрата  громадянами права на соціальний захист.

Заборгованість платників Рівненщини зі сплати ЄСВ на початок листопада становила 136,3 мільйонів гривень. Тож  податківці приділяють особливу увагу цьому питанню. Зокрема, проводяться спільні наради з органами Державної виконавчої служби, зустрічі з підприємствами – боржниками щодо необхідності своєчасної сплати та погашення заборгованості з ЄСВ тощо, а тим платникам,  у яких виник борг, надсилаються вимоги про сплату недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум платнику надається десять календарних днів. У разі непогашення узгодженого боргу з ЄСВ, податкові органи надсилають до органів Державної виконавчої служби вимоги про сплату недоїмки.

Так, з метою зменшення заборгованості з ЄСВ та недопущення її зростання в майбутньому, за січень-жовтень поточного року Головним управлінням ДПС у Рівненській області було скеровано до органів виконавчої служби 2730 вимог про сплату недоїмки з ЄСВ на загальну суму 50,0 млн гривень. Відповідно платниками вже погашено 28,6 млн грн та  загальна сума такої заборгованості зменшилась порівняно з початком року на 10,9 млн гривень.

Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується. За наявності у платника одночасно зобов’язань зі сплати ЄСВ, зобов’язань по сплаті податків та інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами - сплата єдиного внеску виконується в першу чергу і має пріоритет перед усіма іншими, крім зобов’язань з виплати заробітної плати.

Щоб дізнатися про наявність/відсутність заборгованості з ЄСВ потрібно особисто звернутися до органів ДПС з відповідною заявою, або безпосередньо переглянути інформацію щодо заборгованості в «Електронному кабінеті» (https://cabinet.tax.gov.ua/), обравши в меню «Стан розрахунків з бюджетом».

 

Граничний термін подання декларації на податкову знижку за витратами 2022 року - 31 грудня 2023 року

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що громадяни мають можливість отримати податкову знижку у 2023 році за витратами, здійсненими у 2022 році. Для цього до 31 грудня включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Право на отримання податкової знижки не переноситься на наступний рік. Тобто засвідчити свої витрати, аби повернути частину коштів за 2022 рік, можна лише до кінця поточного року. А от вже у 2024 році громадяни зможуть подавати декларацію про майновий стан для отримання податкової знижки, за витратами, що здійснені цього року.

Зокрема, це витрати на навчання, іпотеку, переобладнання авто, тощо.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

Заробітна плата – це основна та додаткова винагорода, інші заохочувальні та компенсаційні кошти, які виплачують платнику податку на підставі відносин трудового найму.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) .

Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданні декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь