A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

На Рівненщині представники малого і середнього бізнесу сплатили понад мільярд гривень єдиного податку

Дата: 10.12.2023 11:24
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

Суб’єкти господарювання Рівненщини, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, упродовж січня-листопада  поточного року сплатили до місцевих бюджетів області  1 млрд 8 млн гривень єдиного податку. 

За словами в.о. начальника ГУ ДПС у Рівненській області Андрія Троцка, порівняно з аналогічним періодом минулого року сплата єдиного податку збільшилась на 22%, або 182 млн гривень.

Значна частка надходжень – 799  млн гривень -  це внесок фізичних осіб - підприємців.

В свою чергу, юридичні особи перерахували до бюджетів громад майже 134 млн гривень, а сільськогосподарські товаровиробники – понад 75 млн гривень цього платежу.

Нагадаємо, що єдиний  податок у повному обсязі зараховується до місцевих скарбниць та займає друге місце у структурі їх надходжень.

Дякуємо платникам, які  сумлінно сплачують податки та підтримують місцеві громади!

 

Запитували – відповідаємо: які товари відносяться до технічно-складних побутових товари, що підлягають гарантійному ремонту, з метою застосування РРО?

 

Термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту», для цілей Закону України від 06 липня 1995 року №265, вживається у значенні, наведеному в Законі України від 12 травня 1991 року №1023-XII «Про захист прав споживачів».  При цьому, перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних РРО затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року №231.

 

Які дитячі новорічні подарунки не оподатковуються

 

Головне управління ДПС у Рівненській області  нагадує роботодавцям, що оподаткування новорічних подарунків регулюють норми пп. 165.1.39 ст. 165 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та Закон України «Про звільнення від оподаткування коштів, які спрямовуються на проведення новорічно - різдвяних свят для дітей і на придбання дитячих подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117 (далі – Закон). Працює цей закон постійно, тобто щороку, однак, має свої часові рамки – з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року.

Зокрема, не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) — у частині, що не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ст. 165 ПКУ).

Тобто, у 2023 році вартість подарунка дітям працівників у розмірі 1675 грн не оподатковується ПДФО та військовим збором. Якщо подарунок коштує більше, то суму перевищення  доведеться оподатковувати  ПДФО та військовим збором.

При цьому базою оподаткування ПДФО буде вартість подарунка, збільшена на відповідний натуральний коефіцієнт (у 2023 році — 1,219512) за правилами оподаткування додаткового блага відповідно до п. 164.5 ПКУ.

З метою утримання військового збору таку базу визначати не потрібно. Військовий збір утримуватиметься з вартості подарунка без застосування натурального коефіцієнта.

Із вартості зазначених подарунків ЄСВ не обчислюється, оскільки такі подарунки надаються працівникам для їхніх дітей до свята — Нового року. Це встановлено п.  8 розділу ІІ Постанови КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь