Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

Територіальні громади  Рівненщини отримали від малого бізнесу понад 1 мільярд гривень єдиного податку

Дата: 10.01.2024 12:22
Кількість переглядів: 20

Фото без опису

За 2023 рік суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів Рівненської області 1 млрд 68  млн грн єдиного податку. Порівняно з 2022 роком надходження цього платежу зросли на 182 млн гривень. Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Юрій Гурський.

Частка сплаченого податку приватними підприємцями від загальної суми надходжень єдиного податку становить 80 відсотків: за 2023 рік вони сплатили 852,2 млн грн цього платежу.

Відповідно юрособи – «спрощенці» перерахували до місцевих бюджетів 139,1 млн грн, а платники, які працюють у сільськогосподарському секторі (четверта група спрощеної системи оподаткування), сплатили 77,2  млн грн єдиного податку.

Юрій Гурський зазначив, що розуміючи важливість сплати податків, сумлінні представники малого та середнього бізнесу Рівненщини, які працюють на спрощеній системі оподаткування, щомісяця роблять свій фінансовий внесок у добробут територіальних громад та Перемогу.

 

Важливі цифри 2024 року для  платників єдиного податку першої – третьої груп

 

З 01.01.2024 відповідно до Закону про Державний бюджет України на 2024 рік встановлено наступні місячні розміри:

  • прожиткового мінімуму для працездатних осіб -  3028 грн.
  • мінімальної заробітної плати –  7100 грн.

Згідно з Податковим кодексом України граничний обсяг доходу для платників єдиного податку 1-3 груп розраховується з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Отже, у 2024 році розмір доходу для ФОП – платників єдиного податку не повинен перевищувати такі суми:

  • для першої групи –  1 185 700 грн;
  • для другої групи – 5 921 400 грн;
  • для третьої групи – 8 285 700 грн.

Згідно з п.293.1 ст. 293 Податкового кодексу ставки єдиного податку для платників 1 групи встановлюються у відсотках до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, 2 групи – у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Тож, у 2024 році максимальний місячний розмір єдиного податку становить:

  • для ФОП – платників єдиного податку 1 групи -  302,80 грн (не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму),
  • для платників єдиного податку 2 групи – 1420,0 грн (не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати).

Відповідно до п. 293.3 ст. 293 Податкового кодексу відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

  • 3 відсотки доходу – у разі сплати податку на додану вартість,
  • 5 відсотків доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Про подання  громадянами декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді

 

               Порядок подання фізичними особами – платниками податку на доходи фізичних осіб (далі – платник податку) податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) встановлений ст. 179 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ), згідно з п. 179.1 якої платник податку зобов’язаний подавати Декларацію відповідно до ПКУ.
              Згідно з п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ Декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ.
              Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній Декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ).
              Відповідно до п. 179.7 ст. 179 ПКУ фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій Декларації.
              Для підготовки та направлення електронної звітності ДПС забезпечило платникам можливість використовувати інформаційно-комунікаційну систему «Електронний кабінет» (далі – Електронний кабінет) (вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua або через вебпортал ДПС) та Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» (https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/).
              На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів/Реєстр електронних форм податкових документів (перелік сервісних запитів) для фізичних осіб розміщено електронну форму «Податкова декларація про майновий стан і доходи» за ідентифікатором F0100214.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь