A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

15 лютого, на сороковий день після Різдва Христового, православні віряни відзначають велике християнське свято – Стрітення Господнє

Дата: 15.02.2021 19:57
Кількість переглядів: 550

Фото без опису

15 лютого, на сороковий день після Різдва Христового, православні віряни відзначають велике християнське свято – Стрітення Господнє або принесення до Єрусалимського храму Господа нашого Ісуса Христа. В народі його ще називають "Стрічання", "Громиця", "Зимобор"

У цей День вітаємо всіх християн із цим Великим святом!

 

Бажаємо всім Божих благословень, розради і підбадьорення! Хай світло стрітенської свічки закликає щасливу і добру долю, а в душі і серці панує квітуча весна. Зі святом Стрітення Господнього!

Це свято входить своєї датою в християнський календар, як один з найзначніших пам’ятних днів, які відзначаються усім християнським співтовариством протягом майже двох тисячоліть і стоїть в одному ряду з такими важливими подіями, як Різдво Христове, Хрещення Господнє, Великдень і т. д. Подія, яка відзначається 15-го лютого, на 40-ий день після того, як Христос був народжений в наш світ Дівою Маріє...

Стрітення Господнє – дуже важливий день для християн, і святкують його всі православні. Це особливий день, він знаменує собою поєднання Старого і Нового завіту. У народі цей день означає зустріч зими і весни, холоднечі і тепла.

Суть цього торжества, що проходить в середині зими, для вірян православних загальновідома. Не віруюча ж частина людей все-таки не знає правильного значення цієї події. Згідно старослов'янської мови одне слово свята означає «зустріч».

Це важливо, так як це слово несе в собі пам'ять про зустріч, що сталася більше двох тисячоліть тому. У передвіщене старцями час трапилася зв'язок Старого і Нового завіту Святого Письма, допомогою зустрічі святого Симеона і немовляти Ісуса.

Історичні та біблійні передумови виникнення свята

Божественна книга оповідає про зустрічі, що сталася понад 2000 років тому. На святій землі обітованої молився шановний старець Симеон. Одного разу в період молитви дізнався звістку Господа, що буде жити до того часу, поки сам особисто не зустрінеться зі Спасителем людей.

Сталося знамення в період, коли Симеон займався перекладом Священного Писання з однієї мови на іншу. Поважний старець намагався здійснити переклад найбільш точно. Під час цієї складної роботи сталися труднощі у тлумаченні оповіді про народження немовляти Дівою.

Поважний старець мав намір замінити незвичайне в даній ситуації слово «діва» на більш придатне «дружина». І в цей час до нього з'явився посланець неба. Ангел не дозволив бажану заміну одного слова іншим і передав, що за велінням Господа поважний старець Симеон буде жити до тих пір, поки не зустрінеться з Ісусом, майбутнім Рятівником.

Майже через три століття передбачення збулося. Трьохсотлітній зустрів старець Діву Марію з сином на руках. За традицією, на сороковий день після народження, батьки принесли немовля до церкви для священного обряду.

Діва Марія піднесла в дар Богу дві птиці – голубів. У цей час старця вдалося потримати на руках немовля. Серцем відчув Симеон, що пророцтво збулося. Ще одна важлива зустріч відбулася в храмі. Поважна Ганна, яка прислуговує в той день у церкві, дізналася в дитинку на руках у Богородиці майбутнього Спасителя людства. Зробивши уклін до землі, вона оповістила Єрусалим про це чудесне явище.

Історія становлення Стрітення Господнього в православній традиції

Свято Стрітення вийшло в Єрусалимі тільки через півстоліття після розповіді в Священному Писанні про незвичайну зустріч поважного старця з новонародженим хлопчиком. У церкві цього свята був відзначений спеціальний день. З давнини відома історія святкування християнами ще в Єрусалимі.

Правда, в ті часи цей день означав тільки сороковий день від Богоявлення. Свято завжди проходило урочисто і весело. Це важливе торжество через невеликий період часу перейшло і до католиків, де Стрітення Господнє зайняло вагоме місце. Святкові церемонії проходили урочисто, як і в Єрусалимі. На святі усі присутні у білих вбраннях.

Починали службу з урочистого засвічення свічок, з якими продовжували хресний хід. Після благословення священнослужителем, гасили вогні. Служба тривала, лунали урочисті молитви. Подібний обряд спостерігається у католиків і понині.

Після прийняття християнства на Русі до православних людей також дійшла звістка про Стрітеніє. Цей день відзначається тепер як дуже улюблений і значуще свято. Починається свято з Божественної Літургії, за традицією, освячуються свічки, які отримують всі віряни, які прийшли на службу.

Народні прикмети, звичаї, повір'я на Стрітення

У це велике свято люди святкують зустріч старця Симеона з немовлям Спасителем. Крім того, за традицією, відзначають і зустріч двох пір року – зими і весни. Досі люди вірять у прикмети, пов'язані з погодою.

За народними повір'ями випливає, що якщо на свято Стрітення ясне небо – скоро прийде тепло. Але якщо у святкову ніч хмарно, холод затримається надовго. Помічено, що якщо під час святкової служби свічка горить яскравим спокійним вогнем, то майбутнє принесе здоров'я, радість і благополуччя.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь