A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

“Виходь на світло” — шануй законодавство України!

Дата: 22.07.2022 12:30
Кількість переглядів: 159

Фото без опису

Всім відомо, що Конституція України — основний закон держави Україна. У ст. 43 Конституції України визначено, що “Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується”.

Дуже важливо розуміти, що одним із пріоритетних питань сьогодення, які потребують негайного вирішення, є детінізація зайнятості населення та легалізація заробітної плати. Для працівників, які вже працюють, та для тих, які мають намір влаштуватися на роботу, важливо розуміти способи виплати і розміри заробітної плати та їх вплив на соціальне та пенсійне забезпечення, адже офіційне працевлаштування — це певна гарантія роботодавцем соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника. Належно задекларованою працею вважається праця, коли виконано такі умови:

  • роботодавець уклав з працівником трудовий договір;
  • офіційно повідомив про його працевлаштування державну податкову службу;
  • офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату;
  • сплачує за працівника єдиний соціальний внесок тощо.

Незадекларованою працею називається “будь-який прибутковий вид економічної діяльності, що є законним за своєю природою, але так чи інакше приховується від державної влади”. До незадекларованої зайнятості залучені як робітники, котрі працюють на офіційних виробництвах без належного оформлення, так і працівники, офіційно зайняті на інших підприємствах, але одночасно залучені до неформального сектора для отримання додаткового прибутку, тобто зарплата таких працівників не декларується з метою мінімізації сплати податків та внесків до фондів соціального страхування, які повністю або частково отримують зарплату “в конвертах”.

Жоден з видів тіньової зайнятості не надає найманим (без офіційного статусу) працівникам правових інструментів боротьби за свої економічні та соціальні права, а отже, розширює можливості для зловживань у цій сфері з боку роботодавців. Себто “тіньові” працівники втрачають:

  • трудовий та страховий стаж;
  • належну оплату праці;
  • допомогу при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві;
  • оплачуваний лікарняний у разі хвороби;
  • оплачувану основну та додаткову відпустки.

Слід визначити, що саме працівник повинен бути зацікавлений в тому, щоб офіційно працювати, отримувати зар­плату і з неї проводилися відрахування податків і єдиного соціального внеску. Якщо працівник працює неофіційно, він втрачає право на соціальний захист, а в подальшій перспективі, коли він досягає пенсійного віку, — може втратити право на пенсію.

Працівники, які не мають належним чином оформлених трудових відносин, позбавляються права на гідні умови праці, захист своїх інтересів у сфері праці, гарантій у соціальному захисті. Незадекларована праця надає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників та примушення їх до роботи на умовах роботодавця.

Відсутність гарантій у трудових відносинах — погані умови праці, штрафи, відсутність впевненості у завтрашньому дні та соціального захисту, можлива трудова експлуатація, необґрунтовані штрафи, звільнення без повідомлення, невиплата лікарняних тощо.

До переваг офіційного працевлаштування належать в першу чергу економічні та соціальні гарантії: заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника не може бути меншою за мінімальну; строки виплати зарплати — не рідше двох разів на місяць; розмір зарплати за першу половину місяця — не менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника; заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки; право на оплату лікарняного; право на достроковий вихід на пенсію через шкідливі умови праці; право на скорочений робочий день, тиждень через шкідливі умови праці; право не працювати у вихідний і святковий день; право не залучатися до понаднормових робіт без бажання працівника; право на допомогу у зв’язку з безробіттям; право на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та ін.

Закликаємо працедавців усвідомити відповідальність за найманих працівників та їх пенсійні перспективи, наголошуємо на неприпустимості порушень прав застрахованих осіб та вимог законодавства про працю.

Інформуємо про координацію спільних дій у боротьбі з незадекларованою працею, а саме: з 1 липня у спів­праці з Державною податковою службою України розпочато інспектування Держпраці з метою виявлення роботодавців, які використовують незадекларовану працю, та стимулювання їх до переходу до формальних трудових відносин. Тому дотримання чинного законодавства, офіційне працевлаштування громадян надає чітку гарантію як для вашого теперішнього і майбутнього, так і безпеки життя загалом!

“Виходь на світло” — шануй законодавство України!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь