A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

ВІД СПІВПРАЦІ АГРАРІЇВ ТА ПАСІЧНИКІВ ЗАЛЕЖИТЬ ЗДОРОВ’Я БДЖІЛ

Дата: 27.02.2023 16:46
Кількість переглядів: 139

В зв’язку з наближенням весняно-польових робіт,з метою запобігання отруєння бджіл під час проведення обробітку сільськогосподарських угідь які використовують засоби захисту рослин, неухильно дотримуватись вимог наказу Мінекономіки України від 19.02.2021№338 «Про деякі питання у сфері бджільництва».

На сьогоднішній день питання проведення заходів щодо виключення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами залишається важливим і актуальним.

Щоб виростити якісний урожай сільськогосподарських культур сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам неможливо обійтись без використання пестицидів. У свою чергу бджолярі виробляють цілющі продукти бджільництва і бджоли опилюють сільськогосподарські культури.

Зазнаючи втрат, варто задуматись, що даний результат – це лиш не виконання своїх обов’язків, як пасічниками так і сільськогосподарськими товаровиробниками.

Пасічникам, сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам необхідно зрозуміти, що дотримання кожним з них цих правил і прояв взаємоповаги та діалогу є гарантом плідної співпраці між ними, що не лише забезпечить збереження бджіл, а й принесе користь обом сторонам, запилені рослини бджолами підвищують урожайність сільськогосподарських культу, пасічнику – продукти бджільництва та здорових бджіл та матимуть кращий медозбір, якщо поля захищені від шкідників. Дотримання правил та прояв взаємоповаги і розуміння один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників.        

Дотримання правил та прояв взаємоповаги і розуміння один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників.       

Тож, закликаємо пасічників, власників сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств з усією відповідальністю поставитися до вирішення проблемного питання і усіляко сприяти недопущенню випадків загибелі бджіл під час обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами.       

Постійний діалог і комунікація між пасічниками та аграріями є запорукою здоров'я бджіл та рослин!

Бджолярі  у  період обробки полів і садків агрохімікатами мають провести ряд запобіжних заходів:

  • Повідомити про те, де розміщені їхні пасіки, ставити до відома фермера та фермера сусіда в радіусі 10 км;
  • Найкраще – вивезти пасіку в безпечне місце;
  • При виборі місця для кочівлі слід враховувати наявність альтернативних медоносів, різнотрав’я, балок, лісових масивів, створювати штучні посіви медоносів(буркуну, фацелії, синяку, інших медоносних культур) щоб бджола не була зорієнтована лише на одне поле;
  • Якщо термін дії препарату короткий, то дозволяється на одну добу, максимум на дві доби закрити льотки, забезпечивши бджіл достатньою кількістю води, розширивши гнізда, знявши утеплення;

Власники та керівники  фермерських господарств  повинні мати затверджений перелік пестицидів та використовувати у своїй діяльності виключно їх.

До небезпечних речовин антропогенного походження, що надходять у навколишнє середовище,  відносяться  – пестициди.  Вони шкідливі для всіх живих організмів, включаючи корисних комах, бджіл, тварин і людей.

Отож, забороняється  проведення обробіток пестицидами  всіх груп токсичності  з метою боротьби з шкідниками та хворобами  сільськогосподарських культур, лісових угідь, які розташовані ближче:  5км від місця постійного перебування медоносних пасік;    2 км від  рибогосподарських  водойм,  відкритих джерел водопостачання, місць випасу  домашніх тварин; 1км від населених пунктів, ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються  в їжу без термічної обробки, садів, виноградників тощо.

Фермер, застосовуючи засоби захисту рослин, повинен:

– за три доби до початку обробки через засоби масової інформації (радіо, преса, телебачення, подвірні обходи, сільські ради, ОТГ та інші засоби інформації) попередити про це власників пасіки, яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблювальних площ;

– повідомляти  дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, і вказівку щодо часу ізоляції бджіл;

–  всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних повітряних потоках;

– у період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

 

Нагадаємо, відносинами щодо розведення, використання та охорони бджіл, виробництва, заготівлі та переробки продуктів бджільництва, ефективного використання бджіл для запилення ентомофільних рослин сільськогосподарського призначення інших видів запилювальної флори, створення умов для підвищення продуктивності бджіл і сільськогосподарських культур, забезпечення гарантій дотримання прав та захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, які займаються бджільництвом, регулюються та визначаються нормативно – правовими актами в галузі бджільництва і законами України: «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про ветеринарну медицину», «Про племінну справу у тваринництві», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь