Степанська ТГ

Рівненська область, Сарненський район

Понад 5 мільярдів гривень податкових платежів сплатив бізнес Рівненщини на потреби держави

Дата: 03.05.2023 14:47
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

Упродовж чотирьох місяців поточного року до зведеного бюджету країни надійшло 5,4 мільярда гривень податкових платежів, що на 1,4 млрд гривень більше показників січня-квітня минулого року. Про це повідомила в.о. начальника  Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Хоній.

Із загальної суми надходжень до державного бюджету країни надійшло 2,1 мільярда гривень податкових платежів, що на пів мільярда гривень перевищило надходження відповідного періоду минулого року. 

У структурі надходжень до держбюджету, найбільша частка  належить податку на доходи фізичних осіб – 690 млн грн ( 32%), податку на додану вартість - 682 млн грн (32%), податку на прибуток - 364 ( 17%) та військовому збору - 228 млн грн (11%).  

Що ж до місцевих бюджетів Рівненщини, то у січні – квітні поточного року платники області забезпечили надходження у сумі 3,3 мільярда гривень, що перевищило минулорічні надходження на 920 мільйонів гривень. Основними бюджетоформуючими платежами для бюджетів громад стали: ПДФО – 2,5 млрд грн (78%), єдиний податок – 334 млн грн (10%), земельний податок – 195 млн грн (6%).

 «В цей  нелегкий воєнний час Рівненщина гідно тримає економічний тил та працює на Перемогу. Дякую кожному платнику податків за його працю та внесену частку у розбудову та підтримку країни», – зазначила Зоя Хоній.

 

Платникам податків  -  інформаційна підтримка  податківців

 

ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що інформаційно-довідкові послуги та консультації платники можуть отримати у Контакт-центрі ІДД ДПС за тел.0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів).

Громадяни, які перебувають за межами України, мають можливість зателефонувати до Контакт-центру зі стаціонарного або мобільного телефону за номером: +380 44 454 16 13.

Крім тогою у територіальних органах ДПС працюють «гарячі лінії» для надання консультацій платникам податків, з номерами телефонів яких можна ознайомитись за посиланням https://tax.gov.ua/others/kontakti/garyachi-linii-teritorial .

Звертаємо увагу, що ознайомитись з контактною інформацією ГУ ДПС у Рівненській області можна за посиланням  https://rv.tax.gov.ua/kontakti/ . Зокрема, електронна пошта ГУ ДПС  в області для листування: rv.official@tax.gov.ua, електронна пошта для звернень громадян:

 rv.zvernennya@tax.gov.ua.

Звертаємо увагу,  що у Головному управлінні ДПС у Рівненській області працює комунікаційна податкова платформа: надіславши звернення на електронну скриньку  rv.ikc@tax.gov.ua представники інститутів громадянського суспільства та бізнес-асоціацій Рівненської області можуть більш оперативно та якісно комунікувати з податківцями. Для пришвидшення розгляду питань, які направляються на платформу,  рекомендуємо вказувати: назву суб’єкта господарювання  (код ЄДРПОУ), адресу, контактний номер телефону, питання по суті. 

Також працюють електронні сервіси ДПС та Електронний кабінет, але з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників.

Звертаємо увагу, що для зручності, комфортності платників податків в умовах дії правового режиму воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», від 14 березня 2022 року № 133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску), зокрема, надання адміністративних послуг, виконання інших функцій сервісного обслуговування здійснюється органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків.

 

 

З початку року роботодавці та підприємці Рівненщини сплатили майже 3,5 мільярда гривень єдиного внеску

 

За чотири місяці цього року роботодавці та самозайняті особи  Рівненщини сплатили до Пенсійного фонду України 3 млрд 468 млн гривень єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Це на 980 мільйонів гривень, або на 39% більше, ніж за відповідний період минулого року.

Нагадаємо, що єдиний внесок сплачують роботодавці за своїх працівників при нарахуванні заробітної плати, винагород за цивільно-правовими договорами та інших виплат. Крім того єдиний внесок сплачують «за себе» фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.  

Ставка єдиного внеску становить 22% від нарахованої заробітної плати. При цьому сума  внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. У 2023 році мінімальна щомісячна сума, яка підлягає сплаті, становить 1474 грн (6700 х 22% =1474). 

У податковій службі області зазначають, що своєчасна та у повному обсязі сплата єдиного внеску - це можливість держави забезпечити виконання соціальних гарантій перед своїми громадянами. 

Податкова соціальна пільга з ПДФО для студента

 

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до підпункту 169.1.3 пункту 169.1 статті 169 Податкового кодексу  України (далі – ПКУ), з урахуванням норм абзацу першого підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 ПКУ студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 відсотків суми пільги (у 2023 році – 2013 грн), яка визначена підпунктом 169.1.1 пункту169.1 статті 169 ПКУ. 

Разом з тим, підпунктом 169.2.3 пункту 169.2 статті 169 ПКУ передбачено, що податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету. 

Враховуючи викладене, якщо студент отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується. 

Разом з тим, якщо студент не отримує дохід у вигляді стипендії або отримує стипендію, яка виплачується не з бюджету, то він має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 відсотків суми пільги, яка визначена підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 ПКУ. 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь