A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

Податок на нерухоме майно поповнює бюджети громад Рівненщини

Дата: 19.09.2023 19:40
Кількість переглядів: 83

 

Фото без опису

Впродовж січня – серпня 2023 року на Рівненщині власники нерухомості сплатили до місцевих бюджетів 129,6 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Порівняно з сумою податку, що була перерахована за аналогічний період минулого року, у поточному році надходження зросли на 54,5 млн грн, або на 73 %.

Основна сума сплаченого податку припадає на власників нерухомості – юридичних осіб. Вони спрямували на розвиток територіальних громад краю  77,5 млн грн, що на 12,9 млн грн більше, ніж у січні – серпні 2022 року.

Водночас, фізичні особи – власники нерухомості перерахували до бюджетів громад 52,1 млн грн цього податку. Торік сума була на 41,6 млн грн меншою.

Нагадаємо, надходження від податку на нерухоме майно у повній сумі спрямовуються до місцевих бюджетів, тож є одним з важливих бюджетоформуючих платежів громад.

Згідно  ст. 266  Податкового кодексу України платниками цього податку є фізичні особи, які зобов’язані перерахувати його протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, та юридичні особи, що вносять податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Звертаємо увагу громадян, що у разі виявлення розбіжностей щодо нарахованої суми податку, вони можуть звернутися до Центрів обслуговування платників ( http://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda  ) та провести звірку. Якщо ж громадяни мають електронний ключ, то переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення  можна в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/).

 

 

Підприємцю на замітку:  діяльність, пов’язана з продажем товарів, вимагає застосування  РРО чи ПРРО 

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу підприємців, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі,  що вони зобов’язані проводити такі операції через належним чином зареєстровані в контролюючих органах РРО або ПРРО. Це передбачено нормами Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Нагадаємо, що  використання РРО/ПРРО є обов’язковим для  ФОП ІІ-ІV груп спрощеної системи оподаткування незалежно від виду діяльності й обсягу доходу та ФОП на загальній системі оподаткування. 

Виняток становлять такі фізичні особи-підприємці:  «єдинники» І групи; ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN;  ФОП ІІ-ІV груп, які здійснюють торгівлю на селі (з використанням книг обліку розрахункових операцій та розрахункових  книжок) за умов, що річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує 1,0 млн грн, торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами, не здійснюється дистанційна торгівля товарами та органом місцевого самоврядування не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО. 

При цьому суб’єкт господарювання обирає самостійно – РРО чи ПРРО він буде застосовувати для проведення розрахункових операцій.

Більше інформації про РРО та ПРРО – у тематичному банері за посиланням http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/  або в ЗІР ДПС України.

 

 

 

 

Доходи, одержані фізичною особою від надання нерухомості в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню

 

     Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу громадян, що згідно з п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку встановленому п. 170.1 ст. 170 ПКУ.
     Відповідно до п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.
     При цьому:
     а) такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи;
     б) у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену ст. 119 прим. 1 ПКУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь