A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

Платники податків Рівненщини продовжують сумлінно підтримувати державу сплаченими податками

Дата: 07.12.2023 09:13
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Завдяки активній громадянській позиції та патріотизму платників податків Рівненщини бюджет країни стабільно отримує такі необхідні кошти для Збройних Сил України та соціальних виплат нашим громадянам.

Так, до зведеного бюджету у січні – листопаді поточного року  платники краю сплатили 15,9 млрд гривень.  За словами в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Андрія Троцка, така сума перевищила надходження січня-листопада 2022 року на 2,9 млрд гривень.

Зокрема, до державного бюджету надійшло 6,6 млрд грн, до місцевих бюджетів – 9,3  млрд гривень.

Крім того бюджет країни отримав майже 10 млрд грн єдиного внеску, що більше як за відповідний період минулого року на 1,5 млрд гривень.

Аналізуючи надходження до зведеного бюджету у розрізі платежів, найбільшу частку займають: ПДФО, військовий збір, рентні платежі, ПДВ, податок на прибуток та єдиний.  

Дякуємо платникам за фінансову підтримку держави! 

 

Відповідальність суб’єктів господарювання за нестворення (несвоєчасне створення) фіскальних звітних чеків

 

ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що  пунктом 9 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Відповідно до п. 6 глави 4 розд. II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547), суб’єкт господарювання має забезпечити збереження щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в паперовій та/або електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ст. 44 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Збереження суб’єктом господарювання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в паперовій та/або електронній формі здійснюється у будь-який зручний та не заборонений чинним законодавством спосіб.

При цьому спосіб збереження суб’єктом господарювання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в паперовій та/або електронній формі має забезпечити (у тому числі під час проведення перевірки) можливість візуального перегляду такого Z-звіту для підтвердження факту оприбуткування готівки та повноти обліку здійснених розрахункових операцій.

Дані наданих для перегляду Z-звітів в паперовій та/або електронній формі мають співпадати з даними електронних копій таких Z-звітів, що містяться у фіскальній пам’яті РРО та/або на фіскальному сервері контролюючого органу.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, крім суб’єктів господарювання, які відповідно до рішень, затверджених власними розпорядчими документами, про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, зобов’язані зареєструвати книгу обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) (п. 1 глави 1 розд. II Порядку № 547).

За порушення встановленого Законом № 265 порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема, нестворення (несвоєчасне створення) щоденних Z-звітів у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій – до платників податку застосовується штраф відповідно до ст. 155 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х (далі – КУпАП):

на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

на посадових осіб від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 155 прим. 1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу:

на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

на посадових осіб від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Платники єдиного податку четвертої групи та бартерні операції

Відповідно до п.п. 14.1.10 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) бартерна (товарообмінна) операція – це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору.

 Згідно із частиною першою і другою ст. 715 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) за договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар.
Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін.
До договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, договір контрактації або інші договори, елементи яких містяться в договорі міни, якщо це не суперечить суті зобов’язання (частина перша ст. 716 ЦКУ).
Об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди (п. 292 прим. 1.1 ст. 292 прим. 1 ПКУ).
ПКУ не передбачено обмежень щодо здійснення бартерних операцій (взаємозаліку) платниками єдиного податку четвертої групи.
Отже, юридичні особи – платники єдиного податку четвертої групи мають право здійснювати бартерні операції (взаємозалік).

 

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитись у ЗІР ДПС України

 

Увага! Конкурс!

20 грудня 2023 року о 10 годині в приміщенні Головного управління ДПС у Рівненській області за адресою м. Рівне, вул. Відінська, 12 буде проведено конкурс серед підприємств, щодо включення до Єдиного реєстру суб’єктів господарювання, які можуть зберігати та здійснювати реалізацію безхазяйного майна та майна, що переходить у власність держави.

Для участі в конкурсі СГД-претендентам до 13 грудня 2023 року необхідно подати до Головного управління ДПС у Рівненській області за адресою м. Рівне, вул. Відінська, 8 (каб. 412)  документи, визначені умовами конкурсу для вивчення та надання пропозицій на розгляд комісії Головного управління ДПС у області (телефон для довідок (0362) 642-100).

 Умови проведення конкурсу

До Єдиного реєстру суб’єктів господарювання, які можуть здійснювати реалізацію безхазяйного майна та майна, що переходить у власність держави включаються суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, що є юридичними особами та платниками податку на додану вартість і здійснюють реалізацію майна шляхом проведення біржових торгів (аукціонів) або через роздрібну торговельну мережу.

 Для участі в конкурсі суб’єкти господарювання подають такі документи:

1. Заяву про включення до Єдиного реєстру із зазначенням вартості власного капіталу, кількості працівників, наявності офіційної сторінки або електронної адреси в мережі Інтернет;

2. Копію установчого документа, засвідчену суб’єктом господарювання;

3. Копії ліценцій на право здійснення окремих видів господарської діяльності ( за наявності);

4.Довідку про власні складські приміщення або копію договору оренди складських приміщень у тому регіоні де подається заява;

5.Копії документів, які підтверджують можливість проведення біржових торгів (свідоцтво про реєстрацію (акредитацію) члена біржі, власника біржового місця, брокерської контори);

6. Баланс або фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва та звіт про фінансові результати за останній звітний період, що передує даті подачі документів.

7. Довідка про відсутність заборгованості.

 

Критерії, які враховуються комісією при винесенні рішення про включення суб’єктів господарювання до Єдиного реєстру:

- досвід роботи не менше одного року у сфері продажу;

- членство на біржі (наявність біржового місця, брокерської контори на біржі), згідно Порядку проведення цільових аукціонів з продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.05.2017р. №518 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 червня 2017р. за №748/30616 має право організації і проведення біржових торгів та цільових аукціонів з реалізації майна платників податків, що перебуває  у податковій заставі. Цей критерій не є обов’язковим для лісогосподарських та рибогосподарських підприємств у випадку реалізації виключно профільної продукції, а також підприємств роздрібної торгівлі;

- наявність чистого прибутку у звіті про фінансові результати;

- відсутність заборгованості  за платежами перед бюджетами;

- наявність у штатному розписі суб’єкта господарювання  не менше чотирьох працівників;

- відсутність порушень договірних зобов’язань щодо реалізації безхазяйного майна та майна, що переходить у власність держави, суб’єктами господарювання, які раніше перебували у Єдиному реєстрі;

-  наявність власних (орендованих) складських приміщень;

- наявність у суб’єкта господарювання офіційної сторінки або електронної адреси в мережі Інтернет (за можливості).

Шановні суб’єкти господарської діяльності, не пропустіть можливості розширити коло своєї господарської діяльності з метою отримання додаткових прибутків!

Запрошуємо взяти участь у конкурсі!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь