A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанська ТГ
Рівненська область, Сарненський район

З доходів жителів Рівненщини до зведеного бюджету надійшло майже 670 мільйонів гривень ПДФО

Дата: 09.02.2024 15:10
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що за січень 2024 року платники податків Рівненщини спрямували до бюджетів усіх рівнів 668,5 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб.

Із загальної суми податку на доходи фізичних осіб територіальні громади області отримали 412,9 гривень. Відповідно до державного бюджету перераховано 255,6 грн цього платежу.

Варто зазначити, що в доходах місцевих бюджетів податок на доходи фізичних осіб займає майже 62 відсотки і є основним джерелом їх зростання.

Дякуємо сумлінним платникам за підтримку економічної спроможності України. Разом переможемо!

Хто є платниками земельного податку?

Відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) плата за землю – це  обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.
Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (п.п. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Власники земельних ділянок – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (п.п. 14.1.34 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Згідно з п.п. 14.1.73 п. 14.1 ст. 14 ПКУ землекористувачі – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які користуються земельними ділянками державної та комунальної власності:

        на праві постійного користування;

        на умовах оренди.

Підпунктом 269.1.1 п. 269.1 ст. 269 ПКУ встановлено, що платниками плати за землю є, зокрема, платники земельного податку:

власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.

 

Деклараційна кампанія 2024:  декларування доходів у вигляді спадщини

 

Платник податку отримав у 2023 році свідоцтво про на право спадщину на нерухоме майно від спадкодавця – рідної тітки. Податок та військовий збір при нотаріальному оформленні спадщини не сплачувався. Чи необхідно подавати декларацію?

Відповідь: Відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу об'єкти спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення, підлягають оподаткуванню.

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1. п. 168.2 ст. 168 Податкового кодексу).

Отже, в даному випадку платник податку повинен подати податкову декларацію за наслідками 2023 року.

Довідково!!! Відповідно до п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім'ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки

Більше про декларування доходів громадян – за посиланням:  https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь