Степанська ТГ

Рівненська область, Сарненський район

Платники податків Рівненщини сплатили до бюджету майже 7,5 мільярда гривень

Дата: 03.06.2024 22:22
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

У січні – травні 2024 року платники податків Рівненської області перерахували до Зведеного бюджету України 7 млрд 459  млн грн податків, зборів та  інших обов’язкових платежів. Зазначений показник на 462 млн грн перевищив надходження відповідного періоду минулого року. Про це повідомив в.о. начальника  Головного управління ДПС у Рівненській області Андрій Троцко.

Надходження до державного бюджету склали 3 млрд 804  млн грн, до місцевих бюджетів загалом було сплачено 3 мрд 655 млн гривень.

Лідерами серед основних джерел формування бюджету країни залишаються: податок на доходи фізичних осіб – 4 млрд 166 млн грн, податок на додану вартість – 966 млн грн, податок на прибуток – 626 млн грн, єдиний податок - 663 млн грн,  військовий збір – 324 млн гривень.

«Серед чинників, які сприяють ритмічним податковим надходженням, – сучасні інформаційні рішення для якісного податкового супроводу та конструктивний діалог із платниками податків.  І ми вдячні за відповідальне ставлення платників до сплати податків, адже це є основним джерелом наповнення бюджетів, та, відповідно, підтримкою для держави, особливо в нинішній складний період», – зазначив Андрій Троцко.

 

Єдиний податок: коли ставка податку становить 15 відсотків та у яких випадках підприємець зобов'язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом

 

Згідно з п.293.4 ст.293 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої - третьої групи (фізичні особи - підприємці) у розмірі 15 відсотків:

- до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;

- до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування (крім платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів);

- до доходу, отриманого платниками першої або другої групи від провадження діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 пункту 291.4 статті 291 цього Кодексу відповідно.

Платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, у таких випадках та в строки (пп.298.2.3 п.298.2 ст.298 ПКУ):

- у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми;

- у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку (крім платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів) - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Абзацом третім п.299.10 ст.299 ПКУ передбачено, що реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у випадках, визначених підпунктом 298.2.3 пункту 298.2 та підпунктом 298.8.6 пункту 298.8 статті 298 ПКУ

 

 

Касовий чек - це гарантія захисту прав споживача

 

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що всі платники податків зобов’язані дотримуватися вимог чинного діючого законодавства, у тому числі щодо проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. 

Так, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.  

Отримання розрахункового документу споживачем - це гарантія захисту його прав та створення можливості:   здійснювати гарантійне обслуговування придбаного товару;  повернути придбаний неякісний товар;  фіскальний чек убезпечує споживача від придбання контрафактних (фальсифікованих) та контрабандних товарів; видача фіскальних чеків зменшує рівень тіньової економіки.

Якщо вам відмовили у видачі чеку - маєте можливість повідомити про це контролюючий орган через чат-бот. Чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram надає дає  можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу про відомі факти порушень законодавства. Тобто, в будь-який час доби та в будь-якому місці перейдіть за посиланням https://t.me/StopOverpriceBot та поінформуйте податкову службу про:

- незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків; відмову у розрахунку банківською карткою; завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби; неоформлення трудових відносин з найманими працівниками; здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Отримана через чат-бот «StopViolationBot» інформація, про можливі порушення платниками податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі перевірки.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь