Степанська ТГ

Рівненська область, Сарненський район

Платники єдиного податку Рівненщини спрямували до місцевих бюджетів понад 662 млн грн

Дата: 12.06.2024 16:21
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Суб’єкти господарювання Рівненщини, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, упродовж січня – травня  поточного року сплатили до місцевих бюджетів області 662,7  млн грн єдиного податку. 

За словами заступника начальника ГУ ДПС у Рівненській області Юрія Гурського, порівняно з аналогічним періодом минулого року сплата єдиного податку збільшилась на 240  млн гривень, або на 56 відсотків.

Значна частка надходжень – це внесок фізичних осіб - підприємців. Вони перерахували до бюджетів громад 553,9  млн грн єдиного податку. 

В свою чергу, внесок юридичних осіб становить 78,6 млн грн, а сільськогосподарських товаровиробників – 30,2 млн грн цього платежу.

Нагадаємо, що єдиний  податок у повному обсязі зараховується до місцевих скарбниць та займає друге місце у структурі їх надходжень.

Дякуємо платникам, які  сумлінно сплачують податки та підтримують місцеві громади!

 

Хто є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.

Підпунктом 266.1.2 п. 266.1 ст. 266 ПКУ визначено платників податку в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:

        а) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

        б) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

        в) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

 

Своєчасно та у повному обсязі перераховані до бюджету  податки – це інвестиції у майбутнє держави та перемогу над загарбником

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує суб’єктам господарювання та громадянам про необхідність дотримання вимог чинного законодавства стосовно забезпечення повноти та своєчасності сплати податків, зборів і платежів, єдиного соціального внеску, а також вжиття заходів з погашення наявної заборгованості.

Сплата податків є конституційним обов’язком кожного, від виконання якого залежить як стан місцевих бюджетів, так і соціально-економічний розвиток держави, а також  рівень добробуту її громадян.  

Окрім того, надходження податків до бюджетів усіх рівнів  є вагомою складовою доходів та залишається важливим засобом стабілізації економіки держави під час воєнного стану.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 59 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (із змінами), у разі, коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу. Саме з податкової вимоги платник податків має можливість дізнатися про факт виникнення грошового зобов’язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, та можливі наслідки його непогашення в установлений строк.

Але, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні – 3 060 грн), податкова вимога не надсилається (не вручається).

Тобто, у разі, якщо платник податків має суму боргу, яка не перевищує 3 060 гривень, такий платник податків не буде поінформований про свій податковий борг. Відповідно, несплата наявних боргів та створення нових може призвести до збільшення загальної суми заборгованості понад 3 060 гривень, що вже передбачатиме застосування заходів примусового стягнення.

Звертаємо увагу, що за несвоєчасні розрахунки з бюджетами, згідно з нормами Податкового кодексу України, передбачена фінансова відповідальність у вигляді штрафних санкцій та пені за несвоєчасну сплату.

Крім того, фізичним особам слід пам’ятати, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте нерухоме та рухоме майно такої фізичної особи. Також до боржників - фізичних осіб, у тому числі тих, хто є власниками банківських карток, вживаються заходи щодо арешту рахунків.

Додатково інформуємо, що переглянути інформацію про стан розрахунків з бюджетом, у т. ч. податковий борг та реквізити для його сплати, можна скориставшись меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету та у мобільному застосунку «Моя податкова», вкладка «Переглянути про стан розрахунків з бюджетом» розділу «Послуги».

Також, якщо у вас є сумніви щодо наявності боргів перед державою, для отримання інформації щодо податкового боргу, можна звертатись за телефонами «гарячих ліній» підрозділу по роботі з податковим боргом ((0362)643247(0362)643124, (0362) 643156), або ж до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації (https://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь