Степанська ТГ

Рівненська область, Сарненський район

ФОРМУВАННЯ БЕЗПЕЧНОЇ ПОВЕДІНКИ ТА ПРОФІЛАКТИКА СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА

Дата: 16.06.2024 19:16
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

Проблема сексуального насильства над дітьми є надзвичайно гострою в усьому світі. Сексуальне насильство над дитиною — найбільш прихована (латентна) форма насильства. Існують дані, що контактного сексуального насильства до 14 років зазнали 20–30% дівчат і близько 10% хлопців, причому лише 25% кривдників —це сторонні для дитини особи. У 75% випадків сексуальні кривдники знайомі дитині: у 45% випадків агрессором стає родич, у 30% випадків — знайомий (наприклад, друг брата, співмешканець матері).

З 2015 року 18 листопада відзначається Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

Сексуальне насильство — це будь-які дії сексуального характеру без добровільної згоди. Йдеться не лише про статевий акт, а й про сексуальні домагання без проникнення в тіло.

Проявами сексуального насильства щодо дітей можна назвати:

  • дитину фотографували чи знімали оголеною на відео;
  • дорослі (старші 18 років) пропонували дитині показати її/його статеві органи, торкнутись до їхніх оголених інтимних частин тіла або вступити з ними у статеві стосунки;
  • дитині пропонували винагороду за те, щоб показати свої статеві органи, торкатись до оголених інтимних частин тіла дорослих або вступати з ними у статеві стосунки;
  • дитину змушували вступати у статеві стосунки з дорослими та тримати це у таємниці;
  • дитина отримувала непристойні пропозиції в інтернеті (на форумах, в чатах, соціальних мережах, електронною поштою тощо), по телефону або у листах;
  • дорослі (окрім медичних працівників та батьків у ранньому дитинстві) торкались статевих органів дитини всупереч її волі.

Щоб попередити насилля слід дотримуватися таких правил:

•              БРУДНИЙ ДОТИК НЕ ДЛЯ МЕНЕ!

•              МОЄ ТІЛО – МОЯ ЦІННІСТЬ!

•              “НІ” ОЗНАЧАЄ “НІ”

•              ПОРУШ ТИШУ: РОЗКАЖИ – ПОЧУЮТЬ!

 «БРУДНИЙ ДОТИК НЕ ДЛЯ МЕНЕ!»

Дотик – дуже важлива частина нашого життя. Якби не він, ми б були позбавлені різноманітної інформації про навколишній світ. Дотик – один із видів органів почуттів, які ми маємо, щоб пізнавати світ. Він ґрунтується на роботі чутливих рецепторів, розташованих по всій поверхні нашого тіла – на шкірі, на слизових, у м’язах, переплетених дуже густою мережею нервових закінчень. Саме завдяки їх подразненню ми здатні розрізняти подих вітру, гаряче і холодне, мокре і сухе та багато інших ознак. Разом із тим, дотик – надзвичайно витончена форма спілкування. У присутності інших людей мова дотику може використовуватися для передачі широкого спектру сигналів. Вони здатні виражати згоду, збудження, симпатію, пропозицію підтримки; підкреслювати сказане, вести, скеровувати, зміцнювати відносини або визначати рівень близькості. Дотик – це потреба, яку ми прагнемо реалізувати, будучи ще плодом в утробі матері. І ця потреба людини залишається найбагатшою формою вираження і певною мірою формою досвіду протягом всього нашого життя. Однією з причин такої сили дотиків є те, що будь-який, навіть найлегший дотик може передати набагато ширший спектр емоцій, ніж будь-які слова і жести.

Допистимі

Обійми з друзями

Вітання з друзями

Поплескати по плечу

Недопустимі

Дотики до інтимних зон.

Дотики, які порушують зону Вашого особистого комфорту називають «брудними» Ніхто не має право торкатися Вас, якщо вам це неприємно і Ви дійсно цього не хочете.

Серед порад, які допоможуть уникнути брудного дотику, варто зазначити такі:

“Брудний дотик – не для мене, тому що я:

  • знаю, що це за дотик;
  • вмію кликати на допомогу;
  • знаю, якщо мені неприємно, дискомфортно, боляче, соромно,
  • голосно говорю про це та кличу на допомогу;
  • ніколи не мовчу, якщо хтось використовує проти мене брудний дотик...

Отже брудний дотик – неприємний, огидний, непристойний, невзаємний, дискомфортний, бридкий, образливий, болісний.

«МОЄ ТІЛО – МОЯ ЦІННІСТЬ!»

Сьогодні більшість дітей вільно залишають в Інтернеті інформацію про своє життя. Публікування фотографій, оновлення статусів, швидкий обмін повідомленнями та миттєве встановлення зв’язку з друзями – нове повсякдення для них. Проте подібна культура постійної доступності також створює середовище, у якому діти можуть приймати поспішні рішення, а пізніше шкодувати про них.

Обмін відвертими фотографіями та повідомленнями – це вжедостатньо серйозна проблема, але особливо небезпечно, коли такий вміст стає доступним широкому загалу. На сьогодні дуже багато підлітків иявили, що одержувач таких повідомлень володіє надзвичайно компрометуючим зображенням або текстом, які легко опублікувати на сайті соціальної мережі чи надіслати іншим людям електронною поштою або по телефону.

Коли люди фотографують себе в оголенному вигляді й надсилають такі зображення або пишуть відверті текстові повідомлення, це називаєтьсяс екстінгом.

Секстінгом люди називають особисте листування між адресатами, яке має інтимний характер (оголені фотографії та/або повідомлення із сексуальним підтекстом).

У сучасному світі технологій, коли все можна скопіювати, надіслати, опублікувати та представити величезній аудиторії, не існує такої речі, як можливість контролю інформації. Наміри не мають значення: навіть якщо фотографію було знято й надіслано, наприклад, на знак кохання, завдяки технологіям кожен може ознайомитися з найінтимнішими сторонами життя дитини. Якщо такі інтимні фотографії потраплять до рук інших підлітків, зображена особа майже завжди почуватиметься приниженою. Ось так, здавалося б, невинна розвага здатна принести масу страшних проблем, тому варто тисячу разів подумати, перш ніж посилати інтимні фотографії своїм знайомим.

Щоб уникнути ризикованих ситуацій у мережі в майбутньому потрібно дотримуватися таких правил:

  • Не використовувати геолокацій (авторизована інформація про місце розташування об‘єкта)
  • Не публікувати фото з офіційними документами
  • За жодних умов та прохань не завантажувати оголені частини тіла
  • Відмовитись від викладання, де Ви напіводягнуті, якою б милою Вам не здавалась фотографія
  • Не діліться фото, які можуть викликати почуття сорому в майбутньому. Така світлинаможе стати загальнодоступним компроматом або неприємною згадкою на все життя.
  • Якщо Ви надсилаєте відверті фото, то повинні пам’ятати, що вже не зможете вплинутина долю надісланого зображення
  • Вас можуть примушувати, підбурювати надсилати відверті фотографії, та яким би небув тиск з боку оточуючих, потенційний всезагальний осуд може бути у сто разів гіршим.
  • Тіло не тиражується, а цінується.

НІ ОЗНАЧАЄ НІ

Дуже часто ми стискаємося з проблемою того, що не можемо відмовити, але вміти говорити чітке, впевнене, лаконічне «Ні» є просто обов’язковим.  Давайте з вами подумаємо та спробуємо назвати ризиковані життєві ситуації, в яких варто вмітисказати “НІ”.

До переліку ситуацій, які називатимуть учасники, доцільно додати такі:

  • Однокласниця пропонує зробити відверте селфі для себе, на довгу пам’ять
  • Незнайомий/малознайомий чоловік пропонує блискавичну кар’єру фотомоделі за умови відвертих професійних фотосесій
  • Хлопець, який дуже подобається, в обмін на прихильність пропонує зустріч у незнайомомучоловічому товаристві
  • Друг батьків, проявляючи надмірну увагу, пропонує усамітнитись в обмін на омріяний гаджет і т. ін.

Отже, слово “НІ” є своєрідним оберегом людини, а вміння говорити “НІ” допомагає зберігати власну ідентичність.

ПОРУШ ТИШУ: РОЗКАЖИ – ПОЧУЮТЬ!

Коли у суспільстві проблема сексуального насилля замовчується, то, фактично, прикривається сама дія. Жертві таким чином дають зрозуміти: те, що сталося знею, не так уже й страшно. Але ж у жертви так і залишається відчуття, що вона постраждала від насильства. Це дуже важливо ще й тому, що коли порушується мовчання, у жертви  з'являється можливість змінити ставлення до ситуації.

Але Як же знайти в собі сили, щоб заговорити про ці проблеми?

Іноді у жертв насилля виникає почуття, що вони цього не можуть розповісти, бо їх не зрозуміють. Часто вони бояться, що їх обвинувачуватимуть, або соромляться, бо відчувають себе "брудними". Коли постраждалий від сексуального насилля проговорює проблему із дорослим якому довіряє, або ж із психологом, то у нього з'являється можливість змінити сприйняття ситуації. В свою чергу психолог допоможе дитині  подолати страх, відразу, ненавистьта інші емоційні переживання.

В Україні за телефонним номером 1547 цілодобово та безкоштовно діє Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

Корисні посилання

«Сексуальне насильство, як воєнний злочин. Психологічний аспект надання допомоги постраждалим» (https://youtu.be/_Flb_MuiMbU).

«Протидія та реагування на випадки насильства над дітьми в умовах дистанційного навчання в період війни» (https://youtu.be/bgZP2qUlIKs).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь