Степанська ТГ

Рівненська область, Сарненський район

На охорону довкілля платники податків Рівненщини сплатили понад 57 млн гривень

Дата: 15.07.2024 15:41
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Упродовж шести місяців 2024 року на усунення заподіяної шкоди довкіллю платники Рівненщини перерахували до бюджету 57,3  млн грн екологічного податку. Це на 13,7 млн грн більше, ніж за аналогічний період попереднього року. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Рівненській області  Андрій Троцко.

Посадовець зауважив, що 41,7 млн грн із цієї суми надійшло до державного бюджету (+ 9,3 млн грн до січня - червня 2023 року), а понад 15,6 млн грн було зараховано до спеціального фонду місцевого бюджету (+ 4,4 до 2023 року).

Нагадаємо, що екологічний податок сплачується за обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, скидаються безпосередньо у водні об'єкти, за розміщення відходів, а також за радіоактивні відходи, що утворюються внаслідок діяльності або тимчасово зберігаються їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк та за обсяги електричної енергії, виробленої експлуатуючими організаціями ядерних установок (атомних електростанцій).

 

Доходи, отримані громадянами від послуг у сфері сільського господарства, необхідно задекларувати

 

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що до 1 травня поточного року громадяни подавали декларації про майновий стан і доходи та декларували доходи, отримані у 2023 році. Тож тепер настав час сплатити ПДФО і військовий збір із задекларованих сум. Це необхідно зробити до 31 липня цього року.

Разом з тим, звертаємо увагу, що кампанія декларування проходить щороку. І сьогодні чимало громадян надають послуги у сфері сільського господарства. Наприклад, отримують доходи від обробітку земельних ділянок (паїв), від продажу сільськогосподарської продукції, надають земельні ділянки в оренду іншій фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання.

Відповідно до вимог Податкового кодексу такі види доходів підлягають оподаткуванню за ставкою податку на доходи фізичних осіб 18 % та військового збору 1,5 %. Тож вже зараз громадянам варто звернути на це увагу.

Разом з тим нагадуємо, що діяльність фізичних осіб на постійній основі, спрямована на отримання доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних частках (паях), розмір яких перевищує 2 гектари, передбачає державну реєстрацію як суб’єкта господарської діяльності.

Також нагадуємо, що громадяни мають право подати декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки. Скористатись таким правом за витратами, понесеними у 2023 році, можна до 31 грудня поточного року. Рекомендую  скористатись електронним форматом подання декларації, зокрема мобільним застосунком «Моя податкова».

 

Більше про декларування доходів громадян – за посиланням:  https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024.

 

 

Платники єдиного податку при розрахунках зі споживачами мають застосовувати касові апарати

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують, що підприємці – платники єдиного податку, які обрали другу, третю чи четверту групу, при здійснення готівкових розрахунків повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО). Не застосовують РРО (касові апарати) підприємці першої групи спрощеної системи оподаткування. 

Платники податків при розрахунках зі споживачами поряд з традиційними РРО можуть застосовувати програмні РРО (далі – ПРРО) – сучасний аналог класичного РРО. 

Перевагами ПРРО є швидка реєстрація каси – в електронному вигляді подається лише одна форма 1-ПРРО, автоматичне формування Z-звіту та його реєстрація в ДПС та реєстрація чеків безпосередньо в ДПС, без інформаційного еквайра. ПРРО автоматично оновлюється та не потребує сервісного обслуговування. 

Нагадаємо, податкова служба пропонує безкоштовне програмне забезпечення ПРРО, яке можна встановити на комп'ютер, ноутбук, смартфон та будь-які інші гаджети, що працюють на платформах WEB, Android, iOS та Windows. Докладно про їх функціонал: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/prezentatsiyni-materiali/681168.html.

Розпочати роботу з ПРРО доволі просто. Насамперед, платнику необхідно отримати електронний підпис та зареєструвати пункт продажу в Електронному кабінеті, тобто створити і надіслати он-лайн форму 20-ОПП. 

Наступний крок - обрати безкоштовний ПРРО від ДПС або платний – від комерційних фірм та зареєструвати в податковій службі. Для реєстрації програмного РРО суб’єкт господарювання або його представник подає до контролюючого органу заяву за формою № 1-ПРРО. У відповідь на надіслану форму №1-ПРРО надійде квитанція з фіскальним номером, під яким податкова зареєструвала ПРРО (віртуальну касу). Далі потрібно завантажити файл ПРРО і встановити його на планшет, смартфон чи комп'ютер, які будуть виконувати роль каси в пункті продажу

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь